joi, 28 ianuarie 2010

Despre stangaci...la biblioteca


Acum cateva zile am facut o incursiune fulger printre cartile unei impunatoare biblioteci din Capitala. Pentru gasirea cartii cautate, am apelat la un angajat al institutiei, localizat in fata unui monitor de calculator. Era un tanar la vreo 35 de ani, foarte slab, avand proptita pe nas o pereche de ochelari cu lentile groase si rame asijderea. Mi s-a parut genul de om timid si respectuos, pe care te simti obligat sa-l iei cu binisorul. Si asta, pentru ca nu cumva, in valtoarea unei discutii mai libere, sa scapi vreun cuvant care sa fie considerat ofensator, sau rostit pe o tonalitate apreciata ca fiind mai ridicata decat media. Asadar, iata-ma fata in fata cu acest cerber pasnic al bibliotecii.
Am intrebat de cartea pentru care venisem. Dupa ce intrebarea mea a ajuns la destinatar, am avut certitudinea celor ce mai devreme fusesera doar niste aprecieri privitoare la caracterul omului cu calculatorul. Blajin, vorbind de parca vroia sa nu supere pe cineva, s-a oferit sa ma ajute. In urma unor cautari, s-a dovedit ca nu aveau cartea pe care o vroiam. Cum am un blog in care scriu despre stangaci, m-am hotarat ad hoc sa intreb daca nu cumva au carti care sa abordeze acest subiect. Nu stia daca exista prin biblioteca o astfel de carte, cel mai probabil nu exista, dar putea sa caute. Avea nevoie de niste indicii care sa-l scoata din impas. Gasind ca problema tinea de registrul medicinii, m-a intrebat care e denumirea medicala pentru persoanele stangace. Luat prin surprindere de o asa intrebare, am batut in retragere, incercand sa gasesc un raspuns. Era ceva nou, nu mai auzisem ca stangacia sa fie etichetata medical, sa poarte vreun nume cu iz de spital. I-am spus si lui asta. S-a lasat o liniste apasatoare, problema parea una foarte complexa si nimeni nu avea vreun indiciu despre cum putea fi abordata. Deodata, omul veni cu solutia salvatoare.
In sala in care ne aflam si-n care trona calculatorul, se aflau si cateva mese. Pe scaunele aferente acestora stateau cateva persoane care pareau adancite in lectura. Una din aceste persoane era un batranel mustacios, cu parul alb, trecut de 80 de ani, care rasfoia tacticos cateva pagini. Asa cum aveam sa aflu in secunda urmatoare, fusese medic la viata lui si urma sa ne salveze din impasul in care ne aflam.
- Domnule doctor, isi incepu tanarul bibliotecar intrebarea, cum se numesc stangacii in medicina ?
- Mai tare, ca nu aud !
Intrebarea fu repetata pe un ton eficient.
- Stangaci, cum sa se numeasca !? veni raspunsul doctorului
- Aha.
Pauza de gandire.
- Dar trebuie sa tina de un domeniu medical, de o specialitate, nu-i asa ? intreba bibliotecarul
Domnul doctor mustaci putin, facu cateva volute cu mainile prin aer, dupa care dadu verdictul:
- Nu exista vreo ramura a medicinii care sa se ocupe special cu asta, dar tine de sistemul nervos.
Toata lumea era edificata. Misterul fusese elucidat, cazul rezolvat.
Totusi, batranelul simpatic, a tinut sa faca niste precizari:
- Stangacii intuiesc inainte sa cunoasca, sunt niste persoane intuitive.
A continuat prin a spune care e termenul folosit de spanioli, greci si latini pentru desemnarea unui stangaci.
Toata lumea din sala abandonase pentru cateva clipe orice activitate si asculta cu mare atentie dialogul purtat pe un ton aproape rastit, datorita problemelor auditive ale domnului doctor, acum pensionar. Desi eruditia lui impresionase deja audienta, s-a simtit dator sa completeze:
- Cezar, Napoleon, Alexandru Macedon, au fost stangaci. Si eu sunt stangaci ! Si spunand ultima propozitie, se batu in piept cu mana dreapta, avand degetele stranse ca pentru semnul crucii. Apoi se apleca asupra lecturii din care fusese interupt, semn ca discutia luase sfarsit.
Foarte amabil, bibliotecarul s-a oferit apoi sa-mi caute niste carti care vorbeau despre sistemul nervos, in ideea ca ar putea cuprinde ceva despre stangaci. Am refuzat politicos, intuind ca demersul ar fi semanat cu o cautare a acului in carul cu fan, fiind din fasa sortit esecului. In plus, ma grabeam, si nu ma vedeam rasfoind tomuri de medicina, pentru a gasi ceva ce (mai mult ca sigur) nu aveam sa gasesc. Pana si legendarul Sisif ar fi avut sanse mai mari in incercarea de a-si rostogoli bolovanul pana in varful dealului fara sa-i cada indarat, comparativ cu mine, in incercarea de a da peste ceva care sa ma intereseze, in niste catastife scrise pentru medicinisti.
Mi-am indepartat repede din minte imaginea cu Sisif razand spre mine triumfator din varful dealului si m-am indreptat spre iesire. Pana sa ies, omul de la calculator a tinut sa-mi spuna ca are si el o matusa stangace.
Desi nu gasisem nimic din ce cautasem, am plecat cu sentimentul ca mai exista oameni saritori in Romania, dornici sa ajute, sa se faca utili. In plus, scena cu domnul doctor m-a binedispus si mi-a intarit convingerea ca intelectualii din generatia lui au fost bine scoliti, capabili sa tina prelegeri savante chiar si la varste venerabile.



Share

11 comentarii:

  1. foarte draguta povestioara :) ador sa fiu stangace ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Madandra, Robert - Multam pentru vizita pe blog si pentru aprecieri. Astept sa reveniti, mai ales ca sunteti stangaci :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Scena asta simpatica m-a dus cu gandul la altceva: mai intotdeauna ne asteptam ca termenul „oficial” si „stiintific” pentru ceva comun sa fie tare incalcit si ne-intuitiv; de-asta mi s-a parut adorabila replica batranelului-doctor. „Stangaci, cum sa se numeasca?” ;)) Mai zi ceva daca mai poti!
    In alta ordine de idei, bine ne-am intalnit, Petru. Nu-s stangace, am dat de blogul tau intamplator, cautand pe net un magazin cu produse pentru stangaci, ca se apropie aniversarea „tovarasului” meu. N-am gasit (exceptand niste stilouri care arata trist de tot). Cu atat mai mult aplaud ce faci aici si sper sa continui si sa vedem tot mai multi oameni pe-aici. Pe curand, deci, si la mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anca - Imi pare bine ca ti-a placut scena respectiva si blogul, in general. Multumesc pentru laude. "Despre stangaci" e un proiect pe termen lung, am in pregatire articole interesante, asa ca nu ai de ce sa-ti faci probleme in privinta continuitatii. Referitor la vizitatori, nu pot sa aspir la un numar foarte mare al acestora, pentru ca acest blog abordeaza o singura tema. Numai bine ! (si vizite dese pe acest blog !)

    RăspundețiȘtergere
  5. sinistralitate=folosirea mainii stangi. la biblioteca ai putea gasi informatii despre stangaci la psihologie. (psihologia comportamentului, behaviorism). si eu sunt stangace si imi place Roxette. "coincidente" d-ale stangacilor :). am mai scris o data commentul meu, nu stiu de ce nu l-a luat sau daca o sa apara de 2 ori... numai bine, Ralu

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ralu
    Multumesc pt. precizari. Mi-a placut remarca despre "coincidente". Ar trebui sa fac un sondaj despre muzica/filmele preferate de stangaci :). Da, ai trimis doua comentarii, dar s-a rezolvat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut.

    Am o fetita de gradinita care este 100% stangace. Zile astea m-a intrebat cu lacrimi in ochi " mami eu de ce nu sunt ca ceilalti copii?", am intrebat-o de ce? mi-a spus ca au avut la gradi activitati cu foarfeca si ca ea nu poate sa taie. Am discutat cu educatoarea care desi era atentionata in prealabil ca zana mea e stangace mi-a spus ca nu a realizat. Am rugat-o sa ii dea alt tip de activitate de facut cand face tipul asta de activitati pe care copilul meu nu le poate face.

    Ti-am spus un pic din oful meu...
    Pentru ca acum caut peste tot foarfeca pentru stangaci ti-as propune sa te specializezi in comert electronic cu astfel de produse pt. ca e greu sa gasesti.

    (poate imi explica cineva de ce copila mea are tendinta de a scrie invers, adica face literele in oglinda iar ca sa intelegi ce vrea sa scrie trebuie sa citesti de la drepta la stanga).

    RăspundețiȘtergere
  8. Stangacii au tendinta de a scrie "in oglinda". Poate te ajuta articolul "Copilul Stangaci". Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu fac parte din oamenii stagaci initial am fst privita k pe o ciudata iar aqm ma mandresc k st stangace:)

    RăspundețiȘtergere
  10. la fel sunt stangace si ma bucur de asta.cei mai vestiti stangaci au fost:mozart,charles chaplin ,mihai viteazul. si multumesc pentru ca a fost ridicata aceasta tema!

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu