duminică, 26 decembrie 2010

Despre..."Despre stangaci". In plus, un experiment

Pe 26 august 2010, “Despre stangaci” a implinit un an de existenta. Precizez asta acum, cu intarziere, pentru ca n-am apucat sa subliniez evenimentul la timpul potrivit.
De la infiintare si pana-n prezent, blogul de fatza a avut si are momentele lui de “glorie”:

  • aproape fiecare articol a fost comentat de cititori, parerile acestora fiind exprimate si prin e-mail;
  • existenta blogului a fost semnalata de vizitatori pe diverse site-uri, inclusiv pe Facebook si Twitter;
  • blogul a fost prezentat de un cunoscut cotidian;
  • la momentul actual, este primul site afisat de Google la cautarea dupa cuvantul ”stangaci”.
Si pentru ca lauda de sine…nu da bine (lauda de blog, in cazul nostru), haideti sa vedem cam ce teste mai fac oamenii de stiinta.
Experimentul urmator, descris de revista ScienceDaily, releva modul diferit in care stangacii si dreptacii constientizeaza dimensiunea propriilor brate.


Pentru realizarea experimentului, voluntarii au ridicat pe rand mana stanga si mana dreapta, iar un cercetator (care statea in fata celor testati) a ajustat o banda de masurat (metru/ruleta) la dimensiunea pe care o indicau subiectii ca fiind cea a propriului brat. A rezultat ca stangacii (testati) percep ambele lor brate ca fiind egale, in timp ce dreptacii (testati), in mod eronat, percep ca bratul lor drept depaseste in lungime bratul lor stang.
O posibila explicatie a rezultatelor testului ar fi legata de asa numitele “harti ale corpului” aflate in creierul oricarei persoane, acesta cuprinzand zone dedicate diverselor parti ale corpului uman (ex: maini, picioare).
Conform articolului din ScienceDaily, intre “hartile” din creierul stangacilor si cele din creierul dreptacilor exista diferente importante. Astfel, zona din creierul stangacilor “consacrata” mainii stangi ar fi egala cu zona “dedicata” mainii drepte, in timp ce creierul dreptacilor ar cuprinde un spatiu mai mare “atribuit” mainii drepte decat cel “alocat” mainii stangi.
Detalii despre modul in care s-a desfasurat experimentul gasiti pe site-ul revistei ScienceDaily.

In alta ordine de idei, va multumesc tuturor celor care ati citit acest blog in 2010 si va urez “Un Craciun fericit !” si “La multi ani !”
Share

2 comentarii:

  1. Ce experiment interesant. Se pare ca noi vedem lucrurile mai bine decat dreptacii.
    Nu am apucat sa spun pana acum, dar imi place acest blog. L-am descoperit de curand. In modul acesta aflu si eu mai multe lucruri despre mine. Uneori imi gasesc explicatiile unor intrebari pe care mi le pun...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Aruna - Multam pentru vizita si pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu