sâmbătă, 24 aprilie 2010

Obiecte pentru stangaci

Obiectele realizate special pentru stangaci au menirea de a le face acestora viata mai usoara. Acopera o gama larga a activitatilor cotidiene, fiind destinate folosirii pentru scris, mancat, cantat, lucrat, s.a.m.d.

In Romania, aceste obiecte reprezinta un segment de piata extrem de firav, majoritatea fiind comecializate prin intermediul Internetului.


Probabil ca multi dintre stangacii autohtoni s-au “resemnat” deja cu utilizarea produselor obisnuite. Insa, cred ca exista si stangaci nemultumiti, care resimt lipsa unor articole special concepute pentru ei. In ce ma priveste, ca stangaci, m-am “impacat” destul de bine cu majoritatea articolelor clasice.

Dintre obiectele cu utilizare mai frecventa, foarfeca e obiectul care mie mi se pare imposibil de “imblanzit”. Implica o pozitie chinuita a mainii, un “balet” nefiresc al degetelor. La capitolul “articole cu probleme” mai mentionez si ibricul cu ciocul pentru turnare aflat pe partea stanga.


Inainte de 1989, nimeni nu auzise de o asa grozavie precum “obiecte pentru stangaci". La scoala, vrand-nevrand, toata lumea avea rechizitele standard. Intre timp, posibilitatile si mentalitatile oamenilor s-au schimbat. Un stilou pentru stangaci nu mai e un obiect exotic, ci un produs banal.


In cele ce urmeaza puteti citi despre unele din cele mai uzuale obiecte fabricate pentru stangaci. Fiecare obiect are anumite caracteristici (adaptari) care il fac mai usor de folosit de catre stangaci.


Foarfeca











Lamele unei foarfeci pentru stangaci sunt inversate, astfel incat cea din stanga se afla deasupra celei din dreapta. In felul acesta, persoana stangace vede clar linia de taiere. O foarfeca pentru dreptaci face dificila urmarirea linei de taiere.


Stilou

Stangacii au tendinta sa scrie intr-o maniera ce presupune "impingerea" in pagina a instrumentului de scris, spre deosebire de dreptaci, carora le e specifica o miscare de "tragere" a instrumentului de scris. Folosirea de catre un stangaci a unui stilou obisnuit poate duce la o proasta dozare a fluxului de cerneala si la zgarierea foii de scris. Penita unui stilou pentru stangaci este special conceputa pentru eliminarea problemelor anterior mentionate.



Rigla


Este numerotata de la dreapta la stanga. Poate fi folosita fara ca mana stanga sa acopere linia ce se imprima pe hartie, pe masura ce aceasta este trasata.




Tastatura computerului

Tastele numerice si sagetile se afla in partea stanga a tastaturii.






Cutit
Lama este slefuita pe partea dreapta. Un cutit obisnuit, slefuit pe partea stanga, face ca manevrarea de catre un stangaci sa fie greoaie.

Desfacator de conserve
Este conceput astfel incat cele doua manere sa fie stranse cu mana dreapta. Partea rotativa este plasata in partea stanga a desfacatorului, spre a fi manevrata cu mana stanga.

Oala, ibric, polonic
In cazul celor prevazute cu un cioc (buza) de turnare, acesta se afla pe partea dreapta.

Camera foto
Declansatorul se afla in partea stanga a aparatului, iar vizorul in partea dreapta a acestuia.

Chitara
Are corzile inversate. Si alte componente pot fi modificate pentru a face cat mai usoara folosirea de catre stangaci.

Carti de joc
Sunt inscriptionate in toate cele patru colturi, nu doar in stanga sus si dreapta jos. In felul acesta cartile pot fi “filate” cu usurinta si de un stangaci.
Share

12 comentarii:

  1. Daca ma voi marita cu un stngaci o sa tin cont de bloguL tau

    RăspundețiȘtergere
  2. in sfarsit ma simt "normala"... am gasit explicatia pentru jocul de carti si de ce "nu ma prinde".

    RăspundețiȘtergere
  3. da. si mie mi-era greu sa asez cartile. mi-e greu si cu ibricul (trebuie sa torn cu dreapta sau sa vars spre exterior. Camera foto mi-e greu sa o folosesc si chiar eram indignata ca nu se fac camere pt stangaci. Ce as putea gasi? unde gasesc camera foto? Dar stilou? am sunat undeva si spuneau ca nu mai au.
    mai rau e ca si fetita mea e stangace. va intra la scoala acum si treb sa-i cumpar neaparat un stilou bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Madalina - :) Imi pare bine ca pot sa-ti fiu de ajutor
    Andreea - Dap, nici eu nu sunt un mare fan al cartilor de joc. Le prefer pe cele de citit :)
    Ela - Greu de gasit un aparat foto pentru stangaci in Ro. Daca te descurci cu comenzile online, poti cumpara de pe site-urile straine. Stilouri pentru stangaci exista in unele din magazinele de birotica-papetarie din Bucuresti. Trebuie sa gasesti ceva care sa-ti placa. Succes !

    RăspundețiȘtergere
  5. pff...deja m'am cam resemnat..din cele de mai sus doar carti am...
    singura mea problema e cu cutitul si ar mai fi si foarfeca... la inceput a fost greu la scoala dar m'am obisnuit
    mereu se luat de mine ca scriu urat. invers ca nu tin stiloul bine... PAI GHICI DE CE!?!?!
    oricum m'am cam invatat acum....

    RăspundețiȘtergere
  6. stiti cumva adrese de magazine (eventual chiar online) speciale pentru stangaci?

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim - Stiu cateva link-uri ale unor magazine straine online, cu obiecte pt. stangaci. Daca le vreti pe acelea, dati-mi de veste.

    RăspundețiȘtergere
  8. Unele obiecte mentionate de voi chiar imi e greu sa le manuiesc - ibricul de exemplu, insa multe aletele imi sunt la indemana (dreapta :)) si nici nu m-am gandit ca asa cum sunt gandite sunt pentru dreptati. De ce oare?

    Veronica

    RăspundețiȘtergere
  9. am gasit un site cu obiecte de papetarie care comercializeaza si stilouri pentru stangaci.
    http://www.newtaskbirotica.ro/?p=productsList&iCategory=86&sName=

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu unele mi-e indiferent, am invatat sa ma descurc cu obiectele normale! In schimb mi-ar fi greu sa ma obisnuiesc cu tastatura pentru stangaci chiar daca sunt stangace! M-am obisnuit cu cea normala!

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar daca sunt stangace,io folosesc foarfeca mai ceva ca un dreptaci..cu ibricul e nasol,imi place tastatura normala..suntem nevoiti sa ne adaptam la orice,pentru ca obiectele sunt facute pentru dreptaci..

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, acum este mai simplu si este mai bine. cind am fost la gradinita tot timpul creionul din stinga imi era mutat in mina dreapta,la scoala in clasa intai la fel ba chiar mai mult am primit si citeva lovituri peste cap de la invatator.Da, asta se intimpla in anul 1964, iar acum si de-a lungul vietii am avut de suferit. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in epoca pietrei erau 95 la suta stangaci iar azi se afirma ca doar 5 la suta sunt stangaci. Oare asa o fi? Cand eram mic imi faceam cruce cu mana stanga si de fiecaredata cand erau adulti langa mine imi ziceau : crucea se face cu mana dreapta. Oare asa o fi? umnezeu ne iubeste pe toti si asa cum scrie si in Biblie : Dumnezeu nu se uita la fata omului. Dumnezeu sa fie cu noi cu toti si noi sa fim cu Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu