miercuri, 27 iunie 2012

Mesaje subliminale


Cercetatorii olandezi Daniel Casasanto si Kyle Jasmin au analizat declaratiile negative si pozitive facute de unii candidati americani la presedentie (Bush si Kerry in 2004, Obama si McCain in 2008 - candidatii din 2004 sunt amandoi dreptaci, iar cei din 2008 sunt amandoi stangaci).



A rezultat ca declaratiile pozitive au fost acompaniate de gesturi cu mana dominanta, iar cele negative cu mana non-dominanta.
Prima concluzie ar fi aceea ca vorbitorii pot transmite privitorului mesaje in mod inconstient, avand in vedere mana cu care gesticuleaza.
O alta concluzie a studiului ar fi ca stangacii pot avea un avantaj in dezbaterile televizate sau publice. Asa cum am mai spus pe blog, stangacii tind sa asocieze partea stanga cu lucrurile bune si partea dreapta cu cele rele. Din contra, dreptacii asociaza partea stanga cu aspectele negative, iar partea dreapta cu cele pozitive.
Din moment ce la TV vedem o imagine in oglinda, gesturile dreptacilor apar in partea stanga a ecranului, ceea ce va transmite un mesaj negativ telespectatorilor dreptaci. Dimpotriva, gesturile stangacilor apar in dreapta ecranului, iar dreptacii ii vor percepe pe acestia intr-o maniera pozitiva.
Amanunte despre studiu gasiti aici.
Share

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie un comentariu