duminică, 3 aprilie 2011

Mihai-Voievod Viteazul

 
Cu totii cunoastem ca Mihai Viteazul a unit pentru prima data cele trei Principate Romane. Mai putini stiu insa ca acest domnitor a fost stangaci. Am decis sa scriu acest articol, in care sa prezint cateva informatii legate de subiect.



In zona Ocna Sibiului s-a descoperit o cahla (placa purtand o imagine in relief) din vremuri stravechi, care dupa toate aparentele il infatiseaza pe Mihai Viteazul. Acesta tine sabia cu mana stanga.
Unii istorici ne prezinta si ei un Mihai stangaci. Spre exemplu, Neagu Djuvara. In cartea sa "O istorie a romanilor povestita celor tineri" el descrie printre altele episodul uciderii domnitorului de catre soldatii generalului Gheorghe Basta: "Acestia-l ucid pe Mihai, care se apara cu sabia (era stangaci)"
Diversele statui care i s-au facut il infatiseaza ca fiind tot stangaci. In mana stanga tine fie sabia, fie baltagul (un fel de topor, folosit ca arma de lupta). Sabia prinsa la sold in partea dreapta indica, de asemenea, faptul ca posesorul urmeaza s-o traga din teaca folosind mana stanga (cazul unei statui din parcul Copou, Iasi).
Share

2 comentarii:

  1. e bine de stiut ca atatea persoane importante au fost/sunt stangace ,mai ales intr-o tara/lume in care pe oameni nu-i intereseaza daca acestia scriu sau nu cu dreapta,ci ce au facut acestia pt omenire. >.<

    RăspundețiȘtergere
  2. ahh interesant... desi am vazut multe poze cu el niciodata nu am stat sa ma gandesc unde tine sabia sau baltagul.. ehh

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu