Conform majoritatii opiniilor formulate pe marginea subiectului, Napoleon Bonaparte a fost stangaci. Marturie stau si tablourile pictate de artistii vremii, tablouri in care Napoleon e infatisat tinand sabia sau sceptrul in mana stanga. Sotia sa, imparateasa Josephine, a fost si ea stangace.
Se spune ca Napoleon a ordonat armatei sale sa marsaluiasca pe partea dreapta a drumului, schimband astfel regula existenta pana in acel moment, de a se circula pe partea stanga. Daca marsaluia in continuare pe partea stanga a drumului, un eventual atac l-ar fi pus pe un stangaci ca el intr-o postura incomoda si total dezavantajoasa fata de inamic.
Obiceiul circularii pe partea dreapta a drumului a fost introdus in toate teritoriile cucerite de Napoleon (Belgia, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Germania, Polonia, Spania, Italia, Egipt). Cei care i-au rezistat (ex. Marea Britanie), si-au pastrat vechiul sens de mers.
Regula circularii pe partea stanga a drumului isi pierde originea in negura timpului, fiind o necesitate in vremea violentelor societatati feudale. Intrucat dreptacii erau majoritari, se circula pe partea stanga a drumului, pentru ca un posibil atac sa-i permita celui atacat sa interpuna mai usor o arma intre el si atacator.
In prezent, se mai pastreaza partea stanga a drumului ca sens de mers in: Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelanda, Australia, India, Pakistan, Indonezia, Sri Lanka, Japonia, Hong-Kong, Thailanda, Cipru, cateva din fostele colonii britanice din Africa.
Nota: tabloul de mai sus este lucrarea lui Andrea Appiani (1754-1817), titlul fiind "Portret al lui Napoleon Bonaparte ca Prim Consul, tinand o sabie"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Scrie un comentariu