joi, 22 octombrie 2009

Tabloul altfel

Numele tabloului este "Gabrielle d'Estrées si una din surorile ei". Datand din a doua jumatate a secolului XVI (circa 1594), a fost achizitionat in anul 1937 de muzeul Luvru. Autorul este necunoscut, insa, judecand dupa stilul in care e realizata lucrarea, cunoscatorii apreciaza ca apartine scolii de la Fontainebleau.
Cele doua personaje feminine din prim plan au fost identificate ca fiind: favorita regelui Henric al IV-lea, Gabrielle d'Estrées (in dreapta) si una din surorile ei. Ambele se folosesc de mana stanga in gesturile pe care le fac.
Faptul ca amandoua au fost reprezentate astfel nu poate fi pus pe seama unei eventuale dificultati compozitionale. Era un impediment putin probabil la cineva capabil sa picteze un astfel de tablou.
Pe fundal se observa o a treia femeie, care coase cu mana stanga. Asadar, sunt infatisate doar personaje stangace.
Umbla vorba prin targ ca acesta ar fi singurul tablou in care toate personajele sunt stangace.
Share

2 comentarii:

  1. M-ai fascinat, nu ma asteptam sa gasesc un asemenea blog vreodata ;)) Ce sa mai zic, sunt dreptace si geloasa pe partenerul meu care gandeste cu 43 de milisecunde mai repede decat mine... Ma voi intoarce, sper sa vad mai multe diferente intre dreptaci si stangaci :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant...aflam mai multe despre stangaci
    Am in familie 2 stangaci: pe mama mea si pe frate-miu... si in afara de ei mai cunosc pe cativa... oameni deosebiti sunt stangacii ...asta e concluzia mea - fara discriminare, sper sa nu se supere dreptacii - http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/1.gif

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu