joi, 10 septembrie 2009

Stangacii pe intelesul tuturor




     Haideti sa facem o scurta calatorie in cateva tari ale lumii, pentru a afla care este cuvintul care inseamna “stangaci” si sensurile figurate ale acestui cuvant. Gata ? V-ati facut bagajele ? Atunci, la drum !
Pentru inceput, dam o tura pana in patria lui Zorba. Aici, dupa ce ne potolim foamea la o taverna cu un tsatsiki si un gyros si facem cateva poze Parthenonului, aflam ca termenul pentru stangaci este "Skaios". Mai inseamna si: dificil, penibil, neplacut, greoi. Urmatoarea oprire o facem avand in fata o portie de paste aburinde la o masa aflata intr-o Trattoria de langa Colosseum.
Pricepem ca in Italia "Mancino (Mancini)" este apelativul pentru stangaci. Mai inseamna si: stramb, necinstit, mutilat, incomplet. Ne despartim cu greu de patria vestita pentru monumentele sale si tintim spre taramul coridelor. Dupa o scurta vizita la muzeul Prado din Madrid, ne notam si cuvantul care inseamna “stangaci”: "Zurdo". Celelalte acceptiuni ale termenului sunt: infrangere, necaz, pierdere, opus, (dar si) agil, istet, destept. Plecam cu regrete din tara lui Cervantes, planuind o vizita ulterioara in Barcelona lui Gaudi. Urmatoarea oprire o facem sub Turnul Eiffel, avand in urechi clipocitul Senei. Lasam croissant-ul deoparte si ne interesam cum i se spune unui stangaci. Avem noroc si aflam repede cuvantul pentru care am venit: "Gauche". “Oui, gauche”, ne repeta tanara parizianca chestionata de noi. Cuvantul mai inseamna si urmatoarele: dificil, penibil, neindemanatic, greoi. Lasam in urma patria lui Voltaire si luam un avion cu destinatia Portugalia. Aterizam. Cu acorduri de muzica fado in minte si cu o sticla de vin de Porto sub brat pornim hai-hui prin Portugalia. Rezistam cu greu ispitei plajelor si ne vedem de treaba. Trecem pe lista cuvantul care ne intereseaza: “Canhoto”. Acceptiunile alternative ale acestuia sunt: neindemanatic, prost facut. Simtim fiori reci pe sira spinarii la aflarea faptului ca este un cuvant asociat si cu necuratul. Ne pregatim deja bagajele pentru urmatoarea destinatie: Germania. Tara rigorii si disciplinei proverbiale. Pe plaiurile masinilor puternice ne facem timp pentru un ocol pana la Poarta Brandemburgului, dar nu pierdem din vedere motivul vizitei noastre. Un trecator amabil isi face timp si ne zice si noua cum spun ei la stangaci: “Links (Linkisch)". Alte intelesuri ale cuvantului ar mai fi: ciudat, straniu, greoi
Revenim pe plaiurile mioritice si ne amintim ce mai inseamna “stangaci” in “The land of choice”: neindemanatic, neajutorat, greoi.
Calatoria noastra se incheie aici. Nu ne-am propus sa vizitam chiar toata lumea. Poate cu alta ocazie. Vantul ne sufla prin buzunare, greu incercate de cheltuielile pe care le-a presupus acest tur de forta. Nu facem o recapitulare a cuvintelor cheie, intrucat le avem deja asternute pe foaie. Mai trecem totusi in revista cuvintul latin “sinister”, care, da, ati ghicit, inseamna “stangaci”. Mai inseamna si: pe partea mainii stangi, pe partea stanga. De asemenea, este un cuvant asociat si cu raul. De aici rezulta urmatorul aspect: cuvintele "sinistre" din franceza sau "sinister" din engleza isi au originea in cuvantul latinesc mai sus pomenit si inseamna, bineinteles, "sinistru" sau "amenintator"..
      Lasand deoparte povestea-fantezie prezentata mai sus, tragem linie si extragem niste concluzii. Nu putem sa nu remarcam caracterul peiorativ al sensurilor figurate ale cuvintului “stangaci”. Incercand o explicatie, propun doua ipoteze:
- aceste intelesuri sunt asociate cu notiunea de “stangaci”, intrucat au fost dovedite ca fiind niste atribute ale stangacilor
- dreptacii au apelat la urmatoarea logica: “daca eu, dreptaciul, sunt neindemanatic ca stangaci, inseamna ca stangaciul este la fel de neindemanatic ca mine, dreptaciul, cand incerc sa fiu stangaci”
Daca eliminam prima ipoteza, care nu are niciun fel de baza reala, ramanem cu cea de-a doua explicatie, una plauzibila.
       Sper ca v-a placut voiajul virtual si incercarile “savante” de clarificare a sensurilor peiorative ale cuvantului “stangaci”. Va astept si cu alta ocazie.
Mai multe despre subiect in articolul "Primele cuvinte" de pe acest blog.
Share

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie un comentariu