Stingacii Romaniei
"Cotidianul" publica in exclusivitate primele estimari sociologice facute pina acum in privinta numarului de stingaci si ambidextri care traiesc in Romania.
"Nu monitorizam persoane cu deficiente!", ne-a spus reprezentanta Institutului National de Statistica la primul telefon pe care l-am dat pentru a afla citi stingaci traiesc, azi, in Romania. Nu ne-am pierdut cu firea si am pus aceeasi intrebare si sociologilor de la principalele institute de sondare a opiniei publice din tara. Raspunsurile primite de la experti nu au fost insa mai folositoare demersului nostru. Nu ne ramasese asadar, decit sa il rugam pe unul dintre specialistii contactati sa ne ajute sa iesim din impas.
Asa a ajuns intrebarea "Cele mai multe activitati le faceti cu mina dreapta sau mina stinga?" (variante de raspuns: cu dreapta; cu stinga; ambidextru; NR) sa fie inclusa intr-un chestionar aplicat pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru a ne releva necunoscutul procent. Si asa am reusit sa aflam, in premiera, in Romania, citi stingaci si ambidextri avem in tara in momentul de fata.
Dreptacii sint majoritari si la nivel mondial, dar raportul de forte dintre ei si stingaci nu se cunoaste cu exactitate. In unele societati, expertii estimeaza ca ponderea celor care folosesc cu precadere mina stinga este undeva la 7%. In altele, aceiasi experti spun ca ea depaseste 20 de procente. Cauza diferentei o constituie in principal educatia, atitudinea mai severa sau mai permisiva fata de copiii stingaci in perioada primilor ani de scoala. Un alt subiect de disputa este cel legat de factorii care fac ca dreptacii sa formeze o majoritate "confortabila". O parte a specialistilor sustin ca exista un singur factor si el trebuie cautat undeva in componentele procesului de formare a creierului, inainte de nastere. Opiniile de data mai recenta sustin insa ca numarul mult mai mare de dreptaci nu e determinat de un singur factor, ci de mai multi, indeosebi de cei genetici si cei hormonali, cum e si nivelul de dezvoltare al testosteronului in organism. Sustinatorii acestei ipoteze au si un argument: daca diferenta dintre numarul dreptacilor si cel al stingacilor ar fi determinat de un singur factor, bunaoara, de cel genetic, gemenii nascuti din aceeasi celula ar fi, amindoi, ori stingaci, ori dreptaci. In realitate insa, lucrurile nu stau asa, existind si cupluri de astfel de gemeni in care unul dintre frati e dreptaci, iar celalalt stingaci. Totusi, factorul genetic joaca un rol esential. Se estimeaza ca doar 2% dintre persoanele care au ambii parinti dreptaci se pot naste stingace. Atunci insa cind unul dintre parinti e stingaci, probabilitatea creste la 46%. In fine, sansele ca un copil nascut din ambii parinti stingaci sa fie la rindul lui stingaci sint de 54%. Tendinta este cu doua procente mai mare la baieti decit la fete, fenomen neelucidat inca de specialisti.
Conform datelor oferite de catre sociologul Dumitru Sandu, statisticile privind distributia populatiei in functie de preponderenta miinii pe care o folosesc romanii in activitatile zilnice se prezinta astfel: 88,6% dintre ei sint dreptaci, 5,8% stingaci si 5,6% ambidextri. "Numarul de cazuri incluse in sondaj, 1.400 de persoane de virsta adulta, este relativ mic in comparatie cu esantioanele standard pentru cercetarea temei (5.000 de persoane). In consecinta, rezultatele trebuie folosite pentru a formula ipoteze, nu concluzii", spune sociologul. "Cifra medie de populatie care foloseste numai mina dreapta preponderent este de 10%. Rezulta ca, daca se iau in consideratie numai cei care se declara stingaci, Romania anilor 2000 se afla la limita inferioara a intervalului statistic care da ponderea stingacilor in societate. Daca am cumula ambidextrii si stingacii, am ajunge la o pondere de aproape 12%, mai apropiata de cifra conventionala de 10% stingaci. O astfel de cumulare insa nu cred ca este indicata deoarece profilul stingacilor si ambidextrilor este diferit", adauga sociologul.
In ce priveste profilul celor doua sexe, rezultatele din chestionar arata ca barbatii (7%) tind sa fie ambidextri mai mult decit femeile (4%), acestea avind tendinta de a folosi doar mina dreapta mai mult (91%) decit barbatii (86%). De asemenea, muncitorii calificati sint categoria ocupationala cu cea mai mare pondere de stingaci (10%) si intelectualii sint categoria socio-ocupationala cu cea mai mare pondere de ambidextri (12%). Credinta in Dumnezeu este considerata principala sursa a reusitei in viata de catre 25% dintre stingaci, fata de 16% din totalul esantionului, si 9% dintre stingaci au planuri structurate prin resurse si proiecte asociate cu plecarea in strainatate fata de numai 3% din totalul esantionului.
Stingacii din Romania ar avea toate motivele sa fie nemultumiti daca ar sti ca li se cuvine un tratament preferential, cum se intimpla in toate tarile dezvoltate. Majoritatea se confrunta zilnic cu probleme care pentru un dreptaci sint firesti, banale chiar: instrumentele de scris de la ghisee sint legate si asezate in asa fel incit, pentru a semna un document, un stingaci e obligat sa ia pozitii de yoghin; regulamentul ii obliga pe politisti sa poarte pistolul in partea dreapta a soldului, asa ca pentru angajatii stingaci ai Ministerului Internelor e destul de anevoios sa reactioneze prompt cind e nevoie de interventie imediata; un copil stingaci care invata sa scrie cu stiloul va fi atentionat de educator pentru ca sterge cu palma textul pe care tocmai l-a scris; acelasi disconfort il creeaza pentru majoritatea stingacilor si liniarul, cheile de contact, ibricul, storcatorul de lamii sau masuta rabatabila a scaunelor din salile de conferinta.
Subiectul este practic inexistent in lucrarile de specialitate sau in dezbaterea publica autohtone. De asemenea, nu avem actiuni de promovare a intereselor stingacilor, o asociatie care sa ii reprezinte, legi care sa ii protejeze sau firme care sa le ofere produse si servicii specializate. Toate acestea pot fi gasite insa pe Internet, la altii. Pina nu de mult, copiii stingaci din scolile romanesti erau obligati sa scrie cu mina dreapta. Norma nu se mai aplica, problema fiind acum aceea ca elevilor de scoala primara care scriu cu stinga nu li se acorda atentia necesara exprimarii personalitatii lor. "In alte societati, tendinta este ca tinerii sa se declare stingaci mai mult decit virstnicii, urmare a unei tolerante sporite la noile generatii", spune Dumitru Sandu. Psihologul Viorel Prelici, de la Universitatea de Vest din Timisoara, ofera si explicatia. "Domnule, e o mare prejudecata. La noi, daca nu semeni cu ceilalti, risti sa nu fii perceput ca lumea. Stingacii fiind putini la numar, atitudinea fata de ei este negativa, potrivit unei tendinte. Aceasta atitudine s-a perpetuat, va dati seama, pina nu de mult." Impunerea acestei obligativitati are insa consecinte si in plan comportamental. "Copilului i se face rusine, se culpabilizeaza si ramine pentru tot restul vietii cu aceasta culpabilizare care are consecinte in planul comportamentului. Recomandarea e sa il lasi in pace. Acum, majoritatea profesorilor, a invatatorilor stiu deja, dar acum 25 de ani erau atit de conservatori incit ii obligau pe copii sa scrie numai cu dreapta, chiar daca erau stingaci", mai spune profesorul timisorean. "Strategia, filosofia educationala, ar trebui sa fie aceea de a-i lasa in pace. Sa nu tulburi lucruri naturale, ca apar apoi tulburari in sfera personalitatii, cu consecinte in sfera constiintei. Cadrele didactice trebuie instruite, educate la cursurile de profil, universitare sau de perfectionare", conchide psihologul timisorean.
O alta dimensiune a problemei este, in multe tari, cea comerciala. Acolo unde comunitatea stingacilor este tolerata, privita pozitiv, fiecare stingaci reprezinta si un potential client pentru afaceri. Ajunge sa cauti pe Internet ca sa vezi varietatea de produse si servicii oferite stingacilor: (handedness.org; all4kidsuk.com/left_ handed_children.help.shtml; lefthandedchildren.org). Oferta este bogata, chiar daca vinzarile nu aduc profituri uriase. Legat de eventualitatea unor afaceri pe acest segment in Romania, economistul Liviu Voinea declara pentru Cotidianul ca "are rost sa faci investitii pe zone de nisa, cum e si cazul stingacilor. Piata serviciilor este in expansiune si zonele de nisa pot concura acolo unde nu sint economii de scala, unde nu sint servicii pentru foarte, foarte multa lume".
Colegul sau, economistul Daniel Daianu, este insa mai sceptic: "E greu sa ma pronunt pentru ca am avea nevoie de studii, inclusiv medicale, sa vedem in ce masura e afectat randamentul prin faptul ca cineva e stingaci. Lipsa unor servicii pentru stingaci face parte dintr-o lipsa de atentie generala pentru periferici, tine si de o subdezvoltare a societatii noastre, de grija fata de celalalt, e in relatie cu o maturitate a societatii. In schimb, stingacii nu au o constiinta de sine pentru ca nu sint discriminati".
Ca sint sau nu discriminati, e greu de spus cit timp stingacii din Romania nu exista ca si comunitate. Ramine de vazut daca un proces de organizare, de institutionalizare pentru promovarea lor va aparea si in Romania.(...)
Ce fac stinga si dreapta in politica
Denumirile de "stinga" si "dreapta" in politica isi au originea in Revolutia franceza de la 1789 si la vremea respectiva nu aveau vreo conotatie negativa sau pozitiva. Era vorba pur si simplu de distributia alesilor pe locurile din parlamentul nou format. Astfel, la stinga stateau cei care luptau pentru schimbari sociale radicale, adica girondinii si iacobinii, in timp ce la dreapta erau locurile rezervate moderatilor si regalistilor. Semnificatia politicii de stinga sau de dreapta a cunoscut de atunci schimbari majore, chiar daca majoritatea partidelor isi asuma forme mai mult sau mai putin moderate ale ideologiei "de stinga" sau "de dreapta", declaratiile si comportamentul lor politic transcend uneori bariera care le desparte de adversarele din partea opusa a esichierului politic.
Platiti mai bine
Barbatii stingaci cistiga mai bine decit colegii lor dreptaci, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la universitatile Hopkins si Lafayette, care a folosit date statistice adunate timp de 27 de ani. In rindul celor cu bacalaureat, diferenta este de doar 15 la suta, in timp ce, in cazul absolventilor de facultate, ea atinge 26 de procente. Autorii studiului nu au putut identifica diferente similare si in cazul femeilor. (...)
Nota: acest articol este reprodus din editia online a ziarului "Cotidianul", din data de 26 iul. 2007
"Cotidianul" publica in exclusivitate primele estimari sociologice facute pina acum in privinta numarului de stingaci si ambidextri care traiesc in Romania.
"Nu monitorizam persoane cu deficiente!", ne-a spus reprezentanta Institutului National de Statistica la primul telefon pe care l-am dat pentru a afla citi stingaci traiesc, azi, in Romania. Nu ne-am pierdut cu firea si am pus aceeasi intrebare si sociologilor de la principalele institute de sondare a opiniei publice din tara. Raspunsurile primite de la experti nu au fost insa mai folositoare demersului nostru. Nu ne ramasese asadar, decit sa il rugam pe unul dintre specialistii contactati sa ne ajute sa iesim din impas.
Asa a ajuns intrebarea "Cele mai multe activitati le faceti cu mina dreapta sau mina stinga?" (variante de raspuns: cu dreapta; cu stinga; ambidextru; NR) sa fie inclusa intr-un chestionar aplicat pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru a ne releva necunoscutul procent. Si asa am reusit sa aflam, in premiera, in Romania, citi stingaci si ambidextri avem in tara in momentul de fata.
Dreptacii sint majoritari si la nivel mondial, dar raportul de forte dintre ei si stingaci nu se cunoaste cu exactitate. In unele societati, expertii estimeaza ca ponderea celor care folosesc cu precadere mina stinga este undeva la 7%. In altele, aceiasi experti spun ca ea depaseste 20 de procente. Cauza diferentei o constituie in principal educatia, atitudinea mai severa sau mai permisiva fata de copiii stingaci in perioada primilor ani de scoala. Un alt subiect de disputa este cel legat de factorii care fac ca dreptacii sa formeze o majoritate "confortabila". O parte a specialistilor sustin ca exista un singur factor si el trebuie cautat undeva in componentele procesului de formare a creierului, inainte de nastere. Opiniile de data mai recenta sustin insa ca numarul mult mai mare de dreptaci nu e determinat de un singur factor, ci de mai multi, indeosebi de cei genetici si cei hormonali, cum e si nivelul de dezvoltare al testosteronului in organism. Sustinatorii acestei ipoteze au si un argument: daca diferenta dintre numarul dreptacilor si cel al stingacilor ar fi determinat de un singur factor, bunaoara, de cel genetic, gemenii nascuti din aceeasi celula ar fi, amindoi, ori stingaci, ori dreptaci. In realitate insa, lucrurile nu stau asa, existind si cupluri de astfel de gemeni in care unul dintre frati e dreptaci, iar celalalt stingaci. Totusi, factorul genetic joaca un rol esential. Se estimeaza ca doar 2% dintre persoanele care au ambii parinti dreptaci se pot naste stingace. Atunci insa cind unul dintre parinti e stingaci, probabilitatea creste la 46%. In fine, sansele ca un copil nascut din ambii parinti stingaci sa fie la rindul lui stingaci sint de 54%. Tendinta este cu doua procente mai mare la baieti decit la fete, fenomen neelucidat inca de specialisti.
Conform datelor oferite de catre sociologul Dumitru Sandu, statisticile privind distributia populatiei in functie de preponderenta miinii pe care o folosesc romanii in activitatile zilnice se prezinta astfel: 88,6% dintre ei sint dreptaci, 5,8% stingaci si 5,6% ambidextri. "Numarul de cazuri incluse in sondaj, 1.400 de persoane de virsta adulta, este relativ mic in comparatie cu esantioanele standard pentru cercetarea temei (5.000 de persoane). In consecinta, rezultatele trebuie folosite pentru a formula ipoteze, nu concluzii", spune sociologul. "Cifra medie de populatie care foloseste numai mina dreapta preponderent este de 10%. Rezulta ca, daca se iau in consideratie numai cei care se declara stingaci, Romania anilor 2000 se afla la limita inferioara a intervalului statistic care da ponderea stingacilor in societate. Daca am cumula ambidextrii si stingacii, am ajunge la o pondere de aproape 12%, mai apropiata de cifra conventionala de 10% stingaci. O astfel de cumulare insa nu cred ca este indicata deoarece profilul stingacilor si ambidextrilor este diferit", adauga sociologul.
In ce priveste profilul celor doua sexe, rezultatele din chestionar arata ca barbatii (7%) tind sa fie ambidextri mai mult decit femeile (4%), acestea avind tendinta de a folosi doar mina dreapta mai mult (91%) decit barbatii (86%). De asemenea, muncitorii calificati sint categoria ocupationala cu cea mai mare pondere de stingaci (10%) si intelectualii sint categoria socio-ocupationala cu cea mai mare pondere de ambidextri (12%). Credinta in Dumnezeu este considerata principala sursa a reusitei in viata de catre 25% dintre stingaci, fata de 16% din totalul esantionului, si 9% dintre stingaci au planuri structurate prin resurse si proiecte asociate cu plecarea in strainatate fata de numai 3% din totalul esantionului.
Stingacii din Romania ar avea toate motivele sa fie nemultumiti daca ar sti ca li se cuvine un tratament preferential, cum se intimpla in toate tarile dezvoltate. Majoritatea se confrunta zilnic cu probleme care pentru un dreptaci sint firesti, banale chiar: instrumentele de scris de la ghisee sint legate si asezate in asa fel incit, pentru a semna un document, un stingaci e obligat sa ia pozitii de yoghin; regulamentul ii obliga pe politisti sa poarte pistolul in partea dreapta a soldului, asa ca pentru angajatii stingaci ai Ministerului Internelor e destul de anevoios sa reactioneze prompt cind e nevoie de interventie imediata; un copil stingaci care invata sa scrie cu stiloul va fi atentionat de educator pentru ca sterge cu palma textul pe care tocmai l-a scris; acelasi disconfort il creeaza pentru majoritatea stingacilor si liniarul, cheile de contact, ibricul, storcatorul de lamii sau masuta rabatabila a scaunelor din salile de conferinta.
Subiectul este practic inexistent in lucrarile de specialitate sau in dezbaterea publica autohtone. De asemenea, nu avem actiuni de promovare a intereselor stingacilor, o asociatie care sa ii reprezinte, legi care sa ii protejeze sau firme care sa le ofere produse si servicii specializate. Toate acestea pot fi gasite insa pe Internet, la altii. Pina nu de mult, copiii stingaci din scolile romanesti erau obligati sa scrie cu mina dreapta. Norma nu se mai aplica, problema fiind acum aceea ca elevilor de scoala primara care scriu cu stinga nu li se acorda atentia necesara exprimarii personalitatii lor. "In alte societati, tendinta este ca tinerii sa se declare stingaci mai mult decit virstnicii, urmare a unei tolerante sporite la noile generatii", spune Dumitru Sandu. Psihologul Viorel Prelici, de la Universitatea de Vest din Timisoara, ofera si explicatia. "Domnule, e o mare prejudecata. La noi, daca nu semeni cu ceilalti, risti sa nu fii perceput ca lumea. Stingacii fiind putini la numar, atitudinea fata de ei este negativa, potrivit unei tendinte. Aceasta atitudine s-a perpetuat, va dati seama, pina nu de mult." Impunerea acestei obligativitati are insa consecinte si in plan comportamental. "Copilului i se face rusine, se culpabilizeaza si ramine pentru tot restul vietii cu aceasta culpabilizare care are consecinte in planul comportamentului. Recomandarea e sa il lasi in pace. Acum, majoritatea profesorilor, a invatatorilor stiu deja, dar acum 25 de ani erau atit de conservatori incit ii obligau pe copii sa scrie numai cu dreapta, chiar daca erau stingaci", mai spune profesorul timisorean. "Strategia, filosofia educationala, ar trebui sa fie aceea de a-i lasa in pace. Sa nu tulburi lucruri naturale, ca apar apoi tulburari in sfera personalitatii, cu consecinte in sfera constiintei. Cadrele didactice trebuie instruite, educate la cursurile de profil, universitare sau de perfectionare", conchide psihologul timisorean.
O alta dimensiune a problemei este, in multe tari, cea comerciala. Acolo unde comunitatea stingacilor este tolerata, privita pozitiv, fiecare stingaci reprezinta si un potential client pentru afaceri. Ajunge sa cauti pe Internet ca sa vezi varietatea de produse si servicii oferite stingacilor: (handedness.org; all4kidsuk.com/left_ handed_children.help.shtml; lefthandedchildren.org). Oferta este bogata, chiar daca vinzarile nu aduc profituri uriase. Legat de eventualitatea unor afaceri pe acest segment in Romania, economistul Liviu Voinea declara pentru Cotidianul ca "are rost sa faci investitii pe zone de nisa, cum e si cazul stingacilor. Piata serviciilor este in expansiune si zonele de nisa pot concura acolo unde nu sint economii de scala, unde nu sint servicii pentru foarte, foarte multa lume".
Colegul sau, economistul Daniel Daianu, este insa mai sceptic: "E greu sa ma pronunt pentru ca am avea nevoie de studii, inclusiv medicale, sa vedem in ce masura e afectat randamentul prin faptul ca cineva e stingaci. Lipsa unor servicii pentru stingaci face parte dintr-o lipsa de atentie generala pentru periferici, tine si de o subdezvoltare a societatii noastre, de grija fata de celalalt, e in relatie cu o maturitate a societatii. In schimb, stingacii nu au o constiinta de sine pentru ca nu sint discriminati".
Ca sint sau nu discriminati, e greu de spus cit timp stingacii din Romania nu exista ca si comunitate. Ramine de vazut daca un proces de organizare, de institutionalizare pentru promovarea lor va aparea si in Romania.(...)
Ce fac stinga si dreapta in politica
Denumirile de "stinga" si "dreapta" in politica isi au originea in Revolutia franceza de la 1789 si la vremea respectiva nu aveau vreo conotatie negativa sau pozitiva. Era vorba pur si simplu de distributia alesilor pe locurile din parlamentul nou format. Astfel, la stinga stateau cei care luptau pentru schimbari sociale radicale, adica girondinii si iacobinii, in timp ce la dreapta erau locurile rezervate moderatilor si regalistilor. Semnificatia politicii de stinga sau de dreapta a cunoscut de atunci schimbari majore, chiar daca majoritatea partidelor isi asuma forme mai mult sau mai putin moderate ale ideologiei "de stinga" sau "de dreapta", declaratiile si comportamentul lor politic transcend uneori bariera care le desparte de adversarele din partea opusa a esichierului politic.
Platiti mai bine
Barbatii stingaci cistiga mai bine decit colegii lor dreptaci, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la universitatile Hopkins si Lafayette, care a folosit date statistice adunate timp de 27 de ani. In rindul celor cu bacalaureat, diferenta este de doar 15 la suta, in timp ce, in cazul absolventilor de facultate, ea atinge 26 de procente. Autorii studiului nu au putut identifica diferente similare si in cazul femeilor. (...)
Nota: acest articol este reprodus din editia online a ziarului "Cotidianul", din data de 26 iul. 2007
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Scrie un comentariu