luni, 28 septembrie 2009

Portretul unui stangaci: Charlie Chaplin


Charles Spencer Chaplin, cunoscut publicului larg ca Charlie Chaplin, s-a nascut la Londra in anul 1889. Cu un talent de geniu, a cunoscut consacrarea ca actor si regizor, fiind considerat o referinta pentru cinematografia secolului XX. Unele din filmele lui cele mai iubite sunt: City Lights, Modern Times şi The Dictator. Prin modul de interpretare, a reusit sa transmita publicului o paleta larga de emotii. Cu totii ne-am bucurat, am ras, ne-am intristat sau am suferit alaturi de personajul lui cel mai izbutit: vagabondul.
Pantofii foarte mari, pantalonii largi, melonul, bastonul (purtat in mana stanga) si mersul cracanat sunt elementele distinctive care contureaza acest personaj caraghios.
Chaplin era stangaci. Copil fiind, de fiecare data cand incerca sa scrie cu mana stanga, profesorul il lovea cu o linie peste aceasta (potrivit biografiei pe care i-a scris-o John McCabe)
Si-a dorit sa exceleze si in muzica.
"Am avut ambitii mari sa devin un artist de concert", afirma el. Canta cu mana stanga atat la vioara cat si la violoncel. Il putem vedea cantand la vioara in filmele "The Vagabond" si "Limelight". Atat vioara cat si violoncelul pe care le-a avut au fost reconstruite, pentru a canta la ele cu mana stanga. Instrumentele au fost dezasamblate iar partile componente rearanjate. Stan Lurel (interpretul lui Stan, din « Stan si Bran ») bun prieten cu Charlie, spunea : « Isi lua vioara cu el oriunde mergea. Aceasta avea corzile inversate pentru ca el sa poata canta cu mana stanga. Ar fi exersat ore intregi ». Insusi Chaplin spune in autobiografia sa ca avea vioara special aranjata pentru a canta cu mana.stanga.
Chaplin poate fi caracterizat ca un artist universal, indragit de oameni de toate varstele pentru filmele sale.
« O zi fara ras e o zi pierduta », « Gandim prea mult si simtim prea putin » - Charlie Chaplin


Share

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Scrie un comentariu