miercuri, 23 septembrie 2009

In noaptea istoriei

In vremuri de demult, a fi stangaci era o mare pacoste. Aceasta se intampla intrucat unele pasaje din Biblie au fost interpretate in detrimentul persoanelor stangace.
Pentru ca in cateva versete partea dreapta e pomenita favorabil (de ex.: Iisus sade la dreapta Tatalui, la Judecata de Apoi cei buni vor sta la dreapta lui Iisus, e.t.c.),
s-a tras concluzia ca partea stanga trebuie asociata cu necuratul (raul), in timp ce partea dreapta trebuie asociata cu binele.
Consecinta: in Evul Mediu, stangacii erau "vanati", fiind nevoiti sa-si ascunda "stigmatul". Erau obligati de imprejurari sa scrie cu dreapta, poate chiar sa manance sau sa lupte cu dreapta. Vina de a fi stangaci putea atrage tortura sau o condamnare la moarte pentru vrajitorie.
Evul Mediu a fost o perioada marcata de teama si incertitudine, frica de magicieni, vrajitori, demoni si spirite rele. Se pare ca 5%, din stangaci au fost ucisi in Evul Mediu, Inchizitia nefiind straina de aceste fapte.
Share

3 comentarii:

  1. Astea-s niste interpretari gresite facute de biserica catolica. In cartea Judecatorilor din VT Dumnezeu, a ales ca izbavitor al lui Israel pe un stangaci (Aod). Apoi in capitolul 20 a cartii Judecatorilor, cei care au scapat cu viata din lupta fiilor lui Israel cu semintia lui Veniamin, au fost.... stangaci!
    Discriminarile de genul asta sunt total absurde...

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Bă frate faptul ca scriu cu stânga mănânc cu stânga fac mâncare cu stânga nu înseamnă că țin cu Diavolul

      Ștergere

Scrie un comentariu