miercuri, 16 septembrie 2009

Copilul stangaci

A fi stangaci reprezinta un fenomen fiziologic, determinat de dominanta emisferei cerebrale drepte.
Un copil stangaci este un copil normal, la fel ca oricare altul. Nu sufera de vreo boala sau vreun retard. El foloseste emisfera dreapta a creierului, cea responsabila de creativitate, memorie vizuala si auditiva, imaginatie si limbaj. De aici rezulta si o serie de abilitati specifice unui stangaci.


Ipoteze stiintifice ale cauzelor care determina ca viitorul copil sa fie stangaci :
  • daca parintii sunt amandoi stangaci, copilul are sanse mari sa mosteneasca aceasta trasatura
  • probabilitatea nasterii unui copil stangaci creste daca viitoarea mama este mai in varsta
  • supraexpunerea mamei insarcinate la ultraviolete (ecografii dese)
  • prezenta testosteronului la un nivel crescut in corpul mamei insarcinate
Date statistice

In intreaga lume aproximativ 10%-15% din populatie este stangace, dintre care doar 5% sunt stangaci omogen. Adica se folosesc numai de partea stanga a corpului. 45% sunt ambidextri, utililizand ambele emisfere cerebrale (conexiuni rapide in ambele emisfere cerebrale) si folosindu-se de ambele parti ale corpului. Ei se mai numesc si stangaci sau dreptaci partial.
In ultima vreme, numarul stangacilor este in continua crestere datorita atitudinii favorabile fata de ei a parintilor, profesorilor si a medicilor. Pot fi considerati stangaci si aceia care scriu cu dreapta, insa folosesc mai mult stanga pentru activitatile ce alcatuiesc rutina zilnica.

Cand si cum iti dai seama daca un copil este stangaci sau dreptaci

Un parinte se poate gandi ca are un copil stangaci sau dreptaci dupa 5-6 luni de viata ale acestuia. Pana atunci copilul se poate folosi de ambele maini, fara sa concluzionam care e mana dominanta.
De la 2-3 ani se poate contura o idee despre mana pe care o va folosi copilul cu precadere.
Incepand cu varsta de 5-6 ani devine evidenta partea corpului pe care o va folosi copilul in viitor. Daca el continua sa foloseasca cu egal succes si stanga si dreapta poate fi ambidextru.
Pentru aflarea partii dominante a copilului mic, trebuie observat ce mana sau picior foloseste in principal. Cand se incearca aflarea mainii dominante se observa felul in care copilul : intinde mana, apuca lingurita, biberonul, castronul cu mancare, cana, trage o linie, intoarcea o pagina a cartii. Cand se incearca aflarea piciorului dominant, se urmareste : piciorul cu care loveste mingea, pe care-l ridica primul spre a pasi, e.t.c.
Pentru a sesiza daca un copil este stangaci sau nu, se mai poate apela la diverse jocuri (evident ca nu i se spune copilului ca este testat) :
  • i se indica o minge mica, spre a o apuca
  • i se intinde o hartie facuta sul, spre a vedea cu ce ochi priveste prin orificiul astfel creat; testarea ochiului dominant se poate face si punand copilul sa priveasca pe gaura cheii
  • se pune o foarfeca si o hartie colorata pe masa, rugand copilul sa taie hartia in fasii ; observa mana cu care apuca foarfeca si cu care taie; schimba hartia initiala cu o hartie de alta culoare si observa daca hartia e taiata cu aceeasi mana
  • se pune o cheie pe un suport si se indeamna copilul sa o ia si sa deschida o usa (de la birou, de ex.)
  • se observa cu ce mana bate un cui, dupa ce e lasat sa apuce ciocanul din locul in care este asezat (nu i se intinde)
  • i se spune copilului sa-si puna palmele una peste alta si sa indoaie degetele; degetul mare de deasupra indica mana dominanta (nu e o metoda cu un verdict cert).
  • se aseaza pe o masa borcane de dimensiuni diferite, cu capacele aferente imprastiate langa ; cereti-i sa potriveasca aceste capace si apoi sa le stranga, urmarind mana folosita.

Scrierea cu mana stanga
Una din problemele des intalnite este modul gresit in care copilul scrie cu mana stanga. Se mai poate intampla ca stangacii sa scrie unele cuvinte in oglinda (de la dreapta la stanga – ex.: mere devine erem). Nu este o regula, dar, la inceput, un stangaci are scrisul mai urat. Daca in cazul dreptacilor persoana care invata copilul sa scrie sta in spatele copilului ghidandu-i mana, in cazul stangacilor aceasta metoda nu-si mai gaseste aplicarea. Pedagogul trebuie sa stea in fata elevului si sa scrie avand mana sa dreapta in fata mainii stangi a copilului. Acesta va copia miscarea insusindu-si-o treptat. Este o metoda eficienta si pentru invatarea altor lucruri de catre copil. (ex. : legatul sireturilor)
Trebuie incurajata scrierea la tabla a scolarului (cu creta si burete), pentru ca ingaduie miscari libere si permite corectarea proastelor deprinderi. Parintii trebuie sa colaboreze cu educatorul, sa-i spuna ca urmeaza sa lucreze cu un copil stangaci. E necesar ca acesta sa aiba pregatirea corespunzatoare predarii scrisului unui copil stangaci. Tinand cont ca elevul stangaci poate fi tinta tachinarilor venite din partea colegilor, invatatoarea trebuie sa acorde si un sprijin moral copilului.
Pentru ca in lumea in care traim obiectele sunt proiectate pentru a fi manevrate de catre dreptaci, este nevoie sa-i cumperi copilului instrumente de scris si alte rechizite adaptate pentru stangaci (stilou, pix, foarfeca, etc).
E necesar sa adopti o conduita adecvata fata de copilul stangaci, adica:
  • sa ramai calm daca scrie urat
  • sa-l incurajezi cu fiecare ocazie
  • sa-i spui ca : poate scrie frumos orice cuvant, nu are niciun defect, mai exista multi altii ca el
Trebuie avute in vedere si urmatoarele :
  • caietul sa fie pozitionat mai aproape de mana stanga, intr-un unghi adecvat pozitiei mainii
  • sa tina corect instrumentul de scris intre cele trei degete : mare, mijlociu, index
  • sa i se procure un stilou (pix, creion) cu aspect frumos, care sa-l atraga pe copil, determinandu-l sa-i placa sa scrie
Copilul nu trebuie fortat sa scrie cu dreapta. Totusi, daca este ambidextru, se recomanda indrumarea spre scrierea cu mana dreapta.
Spre deosebire de scrisul dreptacilor, care adopta o pozitie de "tragere" a cuvintelor, in cazul stangacilor pozitia este una de "impingere" a acestora. Scrisul cu mana stanga presupune o corecta pozitie a hartiei, a mainii, a scaunului. Astfel:

  1. pozitia hartiei: daca sunt obligati sa scrie in pozitia dreptacilor, copii stangaci adopta o pozitie a mainii in forma de carlig. Copilul nu vede ce scrie si-si pozitioneaza mana astfel incat sa-si observe ".opera". Pentru a corecta aceasta pozitie, hartia trebuie sa fie sucita in sensul acelor de ceasornic (cu pana la 45 de grade), pentru a permite copilului sa vada ce scrie; unghiul de rotire al hartiei depinde de inaltimea suprafetei pe care se scrie; rotatia trebuie crescuta daca inaltimea mesei forteaza cotul sa stea departe de corp; hartia trebuie sa stea in stanga liniei de mijloc a corpului
  2. pozitia mainii si a instrumentului de scris : e indicat pentru copil sa scrie cu incheietura mainii tinuta dreapta (daca incheietura e indoita, inseamna ca mana e prea departe de pagina); mana trebuie sa stea imediat sub linia de scriere, perpendicular pe partea de jos a hartiei; stangacii trebuie sa tina instrumentul de scris mai de sus decat dreptacii, pentru a vedea ce scriu, cu varful acestuia inclinat in directia cotului stang;
  3. pozitia scaunului si a biroului : scaunul trebuie sa fie plat si sa asigure o inaltime care sa permita picioarelor copilului sa stea drept; daca biroul e inalt, copilul simte nevoia sa se ridice pentru a vedea ce scrie, pozitie ce-i limiteaza libertatea de miscare ; daca biroul e prea jos, copilul stangaci tinde sa se aplece sau sa se sprijine pe mana dreapta.

E bine sa incercati sa determinati un stangaci sa scrie cu dreapta ? Categoric NU ! Nu incercati sa determinati copilul stangaci sa scrie cu mana dreapta. Pot aparea : probleme la scris/citit, balbaiala, dezorientare spatiala, ticuri, sentimentul inferioritatii, tulburari psihice, emotionale, de limbaj, scris greu si urat, invatat greoi.

Nota: acest articol cuprinde o suma de informatii ce au ca sursa Internetul
Share

23 de comentarii:

  1. in sfarsit se abordeaza si acest subiect,
    ceea ce am citit aici despre copilul stangaci este departe de experienta mea, ca persoana care folosea mana stanga, in timpul invatarii scrisului. am luat cam multe "corectii"nu tocmai placute, mereu peste mana stanga. ajunsesem sa ma simt vinovata ca sunt stangace, cat despre rabdare si incurajare...:((x(x(
    bine ca mai apar schimbari in mentalitatea celor care ar trebui sa educe un copil care scrie cu mana stanga:D

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost batut peste mana stanga de invatatorul din clasa a 1-a pana am scris numai cu dreapta!nu a fost usor mai ales ca a observat ca scriu cu stanga abia in trimestrul 2 si deja invatasem abc-ul scrsului cu mana stanga!lasati copiii sa scrie cu mana stanga!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant!
    O intrebare pt stangaci: ati avut stangaci in familie pe care i-ati mostenit, mama , tata, bunici, unchi? Din 2 parinti dreptaci se poate naste un copil stangaci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da se poate.am si eu un baiat care este stangaci iar noi parintii suntem dreptaci.

      Ștergere
    2. Parintii mei sunt dreptaci amandoi. Eu sunt stangace. Am sapat putin in "arhivele" neamului si se pare ca o mostenesc pe bunica din partea mamei.

      Ștergere
  4. un stangaci se poate naste si din doi dreptaci

    RăspundețiȘtergere
  5. Fetita mea este stangace chiar daca eu si sotul meu suntem dreptaci.Niciodata nu am incercat sa o fortam sa devina dreptace iar acum este in clasa a doua si scrie foarte bine cu mana stanga dar a avut parte si de foarte mult sprijin din partea profesorilor unde invata,fiind o scoala din Barcelona.Aici a avut tot timpul,foarfeca pixuri si creione speciale pentru dreptaci.Niciodata nu a fost tratata ca un personaj rar ,mai ales ca in clasa ei mai este un baietel stangaci,dar in schimb cand am fost in vacanta in Romania in vara aceasta toata lumea ne certa ca am lasat copilul sa scrie cu mana stanga si asta ne-a facut sa ne felicitam inca o data ca am ales pentru copilul nostru sa traiasca altfel.felicitari pentru articol si sper sa le fie de folos multor parinti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru alegerea facuta.
    Multumesc pentru apreciere. Si eu sper sa ca articolul sa fie citit de cati mai multi parinti ai unor copii stangaci.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea cu scrisul este ca la stangaci impingi pixul pentru a scrie, iar dreptacii il trag ceea ce este mai usor. De aici si tendinta de a arcui mana, ideal este asa cum ai spus sa rotesti caietul. Interesant este scrisul in oglinda. Eu sunt stangace si cand mama mi-a aratat cum se scrie numele, eu l-am scris de la dreapta la stanga si in oglinda...a fost socant si acum am amintire acea hartiuta. In rest nu am avut dezavantaje, un pic cu condusul cred ca m-ar avantaja sofatul din Anglia, adica pe stanga drumului. Felicitari pentru blog

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am fost un copil obligat ( batut peste mana) sa scrie cu dreapta. Acum, daca scriu cu stanga, am acelasi scris de clasa I, caligrafic. Mi-ar placea sa scriu cu stanga, am senzatia ca parintii mi-au furat ceva din personalitate, obligandu-ma sa scriu cu dreapta. Asa ca sunt de aceeasi parere cu ceilalti, lasati copiii sa scrie cu stanga, cei care sunt dreptaci cum s-ar simti sa fie pusi sa-si faca treburile cu stanga?
    Si felicitari celor care au infiintat blogul, meritam sa stim ce e cu noi.:D

    RăspundețiȘtergere
  9. eu sunt dreptace la fel ca si parintii mei insa sotul meu si tatal sau sunt stangaci. Acest lucru a facut ca cei 2 fii ai nostrii sa fie stangaci. Cel mare este in grupa pregatitoare si pt ca dna educatoare cu toata bunavointa l-a lasat sa scrie cu stanga dar nnu stie sa il indrume. Asa ca am pus mana pe google si am inceput sa caut cum sa inveti un stangaci sa scrie. Astfel m-am bucurat sa va gasesc si sa va rog sa mai publicati articole in acest sens pt ca nr stangacilor creste cel putin in grupa fiului meu sunt 5 si se chinuie sa invete.
    Eu am pus mana si am invatat si eu sa scriu cu stanga supa sfaturile gasite la dvs si nu numai si pot spune ca ma descurc binisor desi nu am viteza. Multumiri pt site si daca imi permiteti o recomandare cam ce se mai poate scrie/arata despre invatarea scrisului cu mana stanga http://www.anythinglefthanded.co.uk

    RăspundețiȘtergere
  10. @Theseea - Iti multumesc pentru comentariu. O sa continui sa scriu pe blog. Am niste idei pentru articole, dar nu prea am timp. Toate bune !

    RăspundețiȘtergere
  11. Copilul meu e stângaci și nu avem în familie nici un caz similar, eu am tendințe de a face unele lucruri cu stânga e posibil sa ma moștenească, eu am noroc cu doamna educatoare ca la îndrumat și de la toamnă vom vedea la scoală cum va fi eu încerc pe cât posibil sa îl ajut și sa îl sprijin în tot ce face

    RăspundețiȘtergere
  12. Ceva despre ambidextrie, care probabil in majoritatea cazurilor nu exista de fapt: http://stangacia.tabara.de/wordpress/2011/06/11/foarte-probabil-nu-exista-ambidextrie/

    RăspundețiȘtergere
  13. eu m-am nascut stangace..parintii m-au tot sfatuit sa folosesc in paralel si mana dreapta si acum..gratie lor, pot folosii ambele maini, chair la fel de bine!! am multe multe avantaje...pot scrie cu dreapta si desena cu stanga cam in acelasi timp..insa, unele lucruri le fac mai bine cu stanga- cos de ex, iar altele mai bine cu dreapta- tai cu foarfeca de exemplu- deci - parerea mea este ca cei care s-au nascut stangaci si au invatat s-o utilizeze si pe dreapta sunt net avantajosi fata de ceilalati!! acum sunt mandra ca sunt ...ambidextra!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Asta pentru tine , insa bunica mea a zis ca este de neconceput ca eu sa fiu stangace asa ca m-a obligat sa scriu cu dreapta.Iti dai seama ca m-a marcat . Acum scriu cu dreapta, dar celelalte lucruri le face cu stanga.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt invatatoare si am avut mereu cel putin un stangaci in clasa, la fiecare serie de copii. S-a intamplat o data sa fie 3. A fost o provocare pentru mine sa-i ajut sa invete scrisul. Cand eram mai mica, fratele meu si-a frant mana dreapta si nu a putut sa o foloseasca multe luni. Era elev in cls. I si abia incepuse sa scrie cifrele. A fost nevoit sa foloseasca mana stanga pentru a nu pierde lectiile. Am inceput sa scriu si eu cu mana stanga, in joaca. Ulterior mi-a fost de ajutor acest exercitiu, putand sa-i ajut pe copiii stangaci. De multe ori dadeam exemplu pozitiv caietele lor, pentru ca unii dintre ei aveau un scris foarte frumos,comparativ cu cei dreptaci.
    Asadar, incurajez parintii si cadrele didactice sa vada partea pozitiva a lucrurilor si sa sprijine copiii in a se dezvolta in directia trasata de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand eram la gradinita educatoarea ma obliga sa scriu cu mana dreapta,insa nu puteam..imi lega mana si facea diverse lucruri asa incat sa nu pot scrie cu stanga...

    RăspundețiȘtergere
  17. Va multumesc tuturor pentru comentarii. Astept sa reveniti pe acest blog, pentru ca vor urma alte articole interesante.

    RăspundețiȘtergere
  18. Vai, cate linii am mai luat peste mana stanga! Acum scriu cu dreapta dar am un scris oribil, care toata viata m-a complexat! Bine ca s-a inventat calculatorul!:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Si eu am fost fortata sa scriu cu dreapta desi sunt stangace. Atat la scoala cat si acasa mi s-a interzis sa scriu cu stanga, invatatoarea spunandu-le parintilor ca nu e voie sa se scrie cu stanga. Acum sunt invatatoare si scriu destul de urat cu dreapta iar cu stanga nu pot decat poate daca as incepe ca in clasa I, de la zero. Cu toate acestea pot sa ii ajut pe elevii mei stangaci si nici macar unul dintre ei nu s-a simtit ciudat sau inferior fata de ceilalti. Acest lucru este ceva normal pentru toti elevii mei. Nu conteaza ca sunt dreptaci sau stangaci.Fiecare elev are propria personalitate iar noi trebuie sa-i ajutam sa se dezvolte nu sa producem inhibitii.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am un baiețel de 3 ani si jumatate, care folosește doar mâna stângă. Soția si eu, suntem dreptaci și nici în familiile noastre nu cunoaștem pe nimeni stîngaci.
    La grădiniță refuză sa coloreze, pentru ca ăi vede pe ceilalți copii colorând cu mâna dreapta. Coloreaza doar cu mine, pentru ca stăm față în oglindă.
    Urmează sa-l dau la karate, am vazut ca-i place foarte mult.
    Soția ar vrea sa-l corecteze sa scrie cu dreapta. eu aș prefera să rămână așa.

    RăspundețiȘtergere
  21. Offff!!! Cata bataie mi-am luat si eu!!! Acum scriu cu dreapta, mananc cu dreapta, dar forta fizica este in stanga. Copilul este stangaci si inca se mai loveste de prejudecati. Trebuie sa stam mult de vorba cu ei, sa ii sustinem moral. Plus ca acum exista o gramada de produse pt stangaci.

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu