miercuri, 26 august 2009

Primele cuvinte

     Salut !
     Numele meu e Petru si sunt stangaci. Adica scriu cu mana stanga si, in general, am o mai mare incredere in aceasta atunci cand manuiesc o furculita, un ibric, o racheta de tenis, tot asa cum ma bazez pe mana stanga pentru aplicarea unui eventual croseu. "Second hand" e termenul care ar trebui sa defineasca modul in care un stangaci percepe mana lui dreapta. Aceasta nu il asculta prea mult. E mai moale, mai puturoasa si, per ansamblu, nu e in stare sa gestioneze eficient activitatile pe care surata ei, mana stanga, le desfasoara fara probleme.
Dupa ce lamureste intelesul de baza al cuvantului "stangaci", dictionarul explicativ mioritic trece in revista si celelalte accceptiuni ale acestuia, care nu sunt tocmai unele cu care sa-ti doresti a fi asociat. Lipsa de indemanare, de abilitate e cea de-a doua natura a notiunii de" stangaci". Stiu, suna ca o jignire la adresa acelora care lucreaza, scriu, sau se folosesc de mana stanga mai mult decat de dreapta. Probabil ca intelesul figurat al cuvantului este o creatie a dreptacilor, care, majoritari fiind, au abuzat de pozitia lor de putere si au asociat niste defecte cu persoanele care scriu, lucreaza, se sprijina in desfasurarea activitatilor de rutina pe serviciile mainii stangi. Concluzia care se desprinde e una simpla. Daca lumea ar fi fost preponderent stangace, acum am fi catalogat un neindemanatic ca fiind un...dreptaci. Insa, fiind mai multi, dreptacii au intrunit cvorumul necesar pentru transformarea cuvantului "stangaci" intr-unul peiorativ.
     Lasand gluma la o parte, cred ca in mediul online autohton nu exista un spatiu dedicat stangacilor, in care acestia sa posteze comentarii privitoare la neajunsurile cu care se confrunta stangacii, situatiile mai mult sau mai putin amuzante pe care le experimenteaza in calitatea lor de stangaci, s.a.
     Nu vreau ca acesta sa fie un loc in care stangacii sunt "ridicati in slavi" sau dati ca exemplu, ci un fel de "colt al stangaciului", in care sa fie semnalate neajunsurile sau ( de ce nu ?) avantajele acelora care sunt stangaci.
     Exista produse special adaptate pentru stangaci in Romania ? Vi s-a facut un favor sau o nedreptate doar pentru ca sunteti stangaci ? Acesta este locul potrivit pentru a impartasi cu ceilalti experienta voastra.
     Pentru ca dreptacii sa nu se simta discriminati, ii invit sa scrie despre felul in care ii percep ei pe stangaci, despre situatii sau intamplari pe care ei le cunosc si sunt legate de stangaci.
     Nu ezitati sa postati un comment la randurile scrise de mine.
     Multumesc.
Share

9 comentarii:

  1. Puteti adauga emoticoane la comentariile pe care le faceti. Pentru a insera o figurina, trebuie sa tastati codul acesteia. Dupa publicarea comentariului, in locul codului va aparea figurina. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt stangace dintotdeauna. In clasa intai am avut mana stanga in ghips si nu am putut scrie cu dreapta,asa ca am pus ghipsul pe banca si am scris. am avut noroc ca un unchi de-al meu e doctor pediatru si a insistat ca parintii mei sa ma lase sa scriu cu stanga, sa nu ma "indrepte". Dar am intampinat greutati, si chiar rautati mereu. Copiii se uitau mereu lung la mine cand scriam, sau faceam ceva cu stanga. Am avut o profesoara de matematica la liceu care m-a fortaat in clasa a unsprezecea, adica la 17 ani, sa scriu cu dreapta pe tabla. Era o "ceausista". Si in ziua de azi,am probleme de genul acesta, desi am terminat facultatea, si sunt la randul meu profesoara de engleza. Ma bucur ca exista acest site, am aflat lucruri noi, si mai ales ca nu sunt singura. Iti multumesc Petru!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu placere. Imi pare bine ca initiativa mea de a dezvolta acest blog are ecouri favorabile.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt si eu stangace de mica insa am fost fortata sa scriu cu dreapta. mi-a mers foarte bine pana in clasa a 11-a, cand din senin,intr-o oarecare zi de mai, n-am mai putut sa tin un stilou in mana dreapta. si la fel de repede am descoperit ca pot scrie la fel de bine cu stanga, insa invers, adica... in oglinda. e ciudat, ca de citit nu ma prea pricep, insa am 'descoperit' foile de calc, si daca le intorc se vede perfect. si de atunci asa scriu. mai incerc din cand in cand cu dreapta sa verific daca mi a 'revenit', dar in zadar, e ca o mana 'stanga' :)) anyone alike? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt stangace de mikutza,da` in cls I se uitau kolegii lung la mne si im faceau teste gen "Scrie cu dreapta cuv X" :-L

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt cat se poate de dreptace pentru ca mana stanga o simt grea,deci pot sa plec :),dar nu inainte de-a spune ca-mi place mult ideea si poate ca intr-o zi o sa gasesc p-aici si idei despre cum sa fiu stangace.;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt stangaci de cand ma stiu. Din fericire nu am avut probleme cu alti oameni, colegi sau profesori. Toti m-au acceptat asa cum sunt. Inainte sa iti citesc blogul tratam faptul ca sunt stangaci ca pe ceva normal, adica ma simteam putin diferit, dar totusi nu prea ma interesa. Dupa ce am inceput sa iti citesc blogul am inceput sa ma simt mandru ca sunt stangaci si cateodata ma si laud cu asta. Stiu ca nu e ceva ce ar trebui sa fac, dar sunt foarte mandru sa fiu stangaci. Ma bucur foarte mult ca exista un blog dedicat noua stangacilor. Asa mai pot afla ceva despre noi si sa mai intalnesc alti stangaci. Multumesc, Petru. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Petru!
    sunt o stagace...si de ceva vreme (aproximativ 6 luni) incerc sa deschid un magazin on-line cu produse pentru STANGACI!!! www.left-shop.ro
    Acum incerc sa-l fac cunoscut pe piata noastra. Luna viitoare voi avea un eveniment (la libraria BASTILIA) dedicat copiilor stangaci. Mi-ar placea sa ne cunoastem si...sa colaboram pentru constituirea unei COMUNITATI. Ioana

    RăspundețiȘtergere

Scrie un comentariu